Jagody Goji od kuchni

Sprawdź najlepsze przepisy na smaczne i zdrowe dania, których głównym składnikiem są jagody goji. Jak zastosować jagody goji od kuchni? Odżywiaj się zdrowo! W jaki sposób przygotować zdrowe i smaczne dania na bazie goji? Czy jagody goji mogą być jedynie smaczną przekąską? A może owoce goji możemy włączyć do bardziej wysublimowanych dań?

Napar z jagód goji

Aby uzyskać zdrowy napar z jagód goji należy zalać susz roślinny krzewu goji wraz z suszonymi owocami wrzącą wodą (nie więcej niż 10g suszonych owoców oraz 10g suszu roślinnego). Przygotowany we właściwych proporcjach susz i owoce goji zalewamy 1 litrem wrzątku. Całość przykrywamy dość szczelnie i czekamy na zaparzenie. Tak przygotowany napraw powinniśmy zaparzać przez 5-10minut. Zaleca się słodzić tak przygotowany wywar jedynie miodem (bez użycia cukru czy sztucznych słodzików).

Nalewka wiecznej młodości

80 g owoców wkłada się do 1 litra 40% spirytusu i pozostawia 2 miesiące do ekstrakcji. Po tym okresie można dodać trochę miodu i stosować 3 łyżki wraz z owocami 2 x dziennie na czczo.

Nalewka z jagód goji doskonale nadaje się do stosowania w celach leczniczych. Aby przygotować nalewkę „wiecznej młodości” należy 100g suszonych owoców goji zalać 0,5 litra czystego spirytusu rektyfikowanego (96%, do kupienie w sklepach spożywczych i monopolowych). Zalane spirytusem owoce umieszczamy w szczelnym naczyniu (najlepiej duży słoik) na 7-10dni, codziennie wstrząsając. Po tym czasie możemy dodać 0,5 litra czystej, przegotowanej (ale nie gorącej!) wody oraz 2-3 łyżki stołowe miodu i odstawić na kolejne 3-4 dni w zaciemnione miejsce. Ważnym jest, aby wstrząsać zalane spirytusem owoce co najmniej 1-2 x dziennie. Po odstaniu możemy przelać do butelek, przecedzając całość przez bibułę. W butelkach przeznaczonych do rozlania możemy ponad to umieścić 2-3 listki świeżej mięty.

Nalewkę zaleca się spożywać w dawce 25-30ml na czczo, około 30 minut przed pierwszym posiłkiem, bezpośrednio po przebudzeniu. Można również dodawać 5-10ml do herbaty (zalecana zielona herbata lub yerba mate).

Koktajl z jagód goji

Składniki: 30g suszonych owoców goji, 2 posiekane drobno banany, 1 łyżka stołowa kakao (mogą być również ziarna kakowca lub 10g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao). Według uznania możemy dodać również łyżkę miodu.

   Wszystkie wymienione składniki miksujemy razem. Tak przygotowany koktajl nadaje się do wypicia bezpośrednio po zmiksowaniu, dostarcza wielu cennych składników odżywczych i charakteryzuje się ciekawym smakiem. Doskonały wybór na letnie dni!

Jagody Goji z ryżem

Polecamy spożywanie jagód goji z ryżem. Danie to było jedną z podstaw diety legendarnego Li Quing Yena, który cieszył się długowiecznością! Danie jest ponad to niezwykle łatwe do przyrządzenia …w zasadzie wystarczy do ugotowanego wcześniej ryżu dodać suszonych jagód goji. My jednak polecamy zmiksować suszone jagody goji razem z łyżką stołową miodu oraz jogurtem naturalnym lub śmietaną. Tak zmiksowana mieszanka będzie doskonałym, zdrowym i pysznym dodatkiem do ryżu. Danie nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jak i na zimno.

Sprawdzone przepisy na potrawy z goji

Sprawdzone przepisy na potrawy z goji

About these ads