Jagody Goji – od czego zacząć?

Czym są jagody goji? Jaki wpływ mają na ludzki organizm i z czym są związane lecznicze właściwości tych niezwykłych owoców? Dowiedz się więcej na temat jagód goji. Dlaczego jagody te zdobywają tak ogromną popularność na całym świecie? Poznaj owoc wiecznej młodości i odmień swoje życie oraz zdrowie!

Jagody Goji – od czego zacząć?

Jagodami Goji nazywa się owoce krzewu kolcowoju pospolitego (łac. Lycium Barbarum). Najczęściej możemy spotkać tę roślinę w dolnych partiach Himalajów, gdzie sprzyjający klimat górski umacnia wartości odżywcze tej niezwykłej rośliny.

Jagody Goji to czerwone soczyste owoce o lekko pikantnym, słodko-kwaśnym smaku. W postaci wysuszonej bardzo przypominają swą formą…rodzynki. Jagody goji znane są od wieków w tradycyjnej, ludowej medycynie Chińskiej, gdzie od wielu wieków są nieodłącznym składnikiem zup oraz herbat.

Współcześnie jagody goji zyskały rozgłos w związku z promocją i upowszechnianiem się trendów zdrowego żywienia. Na zachodzie (Europa Zachodnia oraz Stany Zjednoczone) cieszy się już od kilku lat niesłabnącym powodzeniem wśród zwolenników zdrowego trybu życia.

Dlaczego jagody goji są uznawane za najzdrowszy owoc Świata?

Jagody Goji są uznawane za najzdrowszy owoc Świata ze względu na niezwykle wysoką zawartość cennych składników odżywczych, tj. witaminy oraz makro i mikroelementy. Mniej więcej w 100 gramach jagód jest koło 2500 mg witaminy C, co stawia owoc kolcowoju na trzecim miejscu naturalnych źródeł witaminy C w świecie!

Oprócz tego jagody goji są cennym źródłem również innych bardzo ważnych związków, tj. beta-karoten czy zeaksantyna. Wymienione związki wpływają niezwykle korzystnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu(zeaksantyna wpłwa niezwykle korzystnie na narząd wzroku). Od wielu lat jagody goji są uznawane jako jeden z silniej działających przeciwutleniaczy – eliminują więc z organizmu szkodliwe związki oraz przyczyniają się do opóźnienia procesów starzenia w ludzkim ciele. Ponad to jagody goji są źródłem wielu innych cennych elementów. Warto dodać, że jagody goji zawierają aż 6 niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin, aż 11 mikroelementów, 22 minerały. Owoce goji są również niezwykle złożone pod względem aminokwasów – zawierają aż 18 różnych aminokwasów oraz 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych!

Można więc z całą pewnością stwierdzić, że te niepozorne, stosunkowo niewielkie owoce są prawdziwą bombą witaminową! Owoce Goji charakteryzuje pewna uniwersalność, jeśli chodzi o zastosowanie. Są pomocne w chorobach serca: tonizują serce oraz zapobiegają rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych poprzez hamowanie syntezy cholesterolu. Oczyszczają krew z toksyn (podobnie jak fiołek trójbarwny) oraz opóźniają procesy starzenia (jak zielona herbata lub spirulina).

Reklamy

2 thoughts on “Jagody Goji – od czego zacząć?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s